Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Étkezés Koreában |
|
2012.04.09. 21:33 |
A koreai asztalon a főétel mellett rengeteg köret kap helyet. A koreai ételek nemcsak sokféle alapanyagot használnak, de a kiváló receptek mellett évszakonként és régiónként is változnak az ízek.
Főként az olyan erjesztéssel készült jellegzetes ételek, mint a kimchi, vagy a szója, készítése fejlődött nagyon magas szintre az idők során, s a koreaiak méltán lehetnek büszkék ezekre az ételekre az egész világon.
A koreaiak fő étele a rizs. Ezt köretként olyan ételekhez fogyasztják, mint a levesek, nyers és szójával érlelt zöldségek, sózott halak, és vékonyra szeletelt, vagy párolt húsok. Általános szabály, hogy az étkezéseknél kimchi, szója, vagy valamilyen sózott halféleség mindig kerül köretként az asztalra. A koreai ételek különlegessége a fűszerezésükben rejlik. Általában sokféle fűszert használnak, köztük szójaszószt, hagymát, fokhagymát, őrölt szezámmaggal kevert sót, szezámolajat, és őrölt borsot és paprikát.
Kimchi
kimchi A kimchi jellegzetes, erjesztett koreai étel, mely elengedhetetlen kelléke minden étkezésnek. Leggyakrabban kínai kelt áztatnak sós lében, amit különböző fűszerekkel (vörös paprika, fokhagyma, gyömbér, hagyma és japán retek, stb.) ízesítenek, majd valamilyen sózott, vagy pácolt halféleséggel kevernek össze.
Az étel érésének és eltarthatóságának érdekében hűvös helyen tárolják, ahol tejsavas erjedéssel érik meg a kimchi.
A kimchi minél érettebb, annál több benne a tejsavbaktérium.
Ezek a baktériumok a joghurtokhoz hasonlóan megakadályozzák a bélben található káros baktériumok fejlődését, és jótékony hatással vannak az emésztésre. A kimchi emellett a felnőttkor betegségeinek meggátolásában is szerepet játszik: hatékony lehet a túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, és az emésztőszervi rák meggátolásában.
Terítés
A koreai asztalon a rizs mellett leves, kimchi és szója kerül terítékre, a köretek száma pedig 3, 5, 7 és 9 között változik, de régebben a királyi udvarban 12 köretet is felszolgáltak. Több köret esetében sem szolgálják fel kétszer ugyanazt – mind az alapanyagok, mind a receptek különbözőek.
Terítéskor a rizst és a levest teszik le közvetlenül elénk. A leves a rizs jobb oldalára kerül, mögötte a köretek sorakoznak, középen pedig a szója található. Jobb oldalra kerülnek még a forró és húsételek, bal oldalra pedig a hideg ételek és a zöldséges fogások. A kanál és az evőpálcika jobb kéznél található, úgy, hogy a kanál van baloldalt.
Asztali etikett
A koreaiak mindig is nagyon fontos dolognak tartották az asztali etikettet. Étkezéskor fontos a megfelelő ruházat és az illendő viselkedés. Csak miután a legidősebb családtag felemelte a kanalát, azután kezdhetnek hozzá a többiek az evéshez, és akkor is az idősebbek élveznek elsőbbséget.
Evéskor nem illik hangosan, vagy gyorsan enni, nem illik egy kézbe fogni a kanalat és az evőpálcikát, valamint nem illik az ételt tartó edényt felemelni az asztalról. Az étkezést az idősebbek fejezik be – mikor ők elhagyják a helyüket, olyankor illik felállni.
Különleges koreai ételek
Koreában évszaktól függően gyakran valamilyen különleges ételt fogyasztanak. Ilyenkor legtöbbször szezonális alapanyagokkal készült ételeket esznek, melyek finomak és melyeknek magas a tápértékük. Ez is jól példázza a koreaiak étkezési kultúrájában rejlő bölcsességet.
|
Készítsünk kimcsit |
|
2012.04.09. 20:56 |
4-5 kisebb kínai kel külső leveleit leszedjük, a belső részt hosszában négyfelé vágjuk. Két-három napig a napon vagy a kályha mellett szokták szárítani, mert ez növeli a természetes édességét. Ezután széles edénybe tesszük, alaposan besózzuk, vízzel felöntjük, szobahőmérsékleten tartjuk: 1 kiló káposztára 5 deka sót és 2 deci vizet vegyünk.Ez az első fázis, amely intenzív sózást igényel. 8-10 óráig állni hagyjuk, közben egyszer megforgatjuk. Amikor már megereszkedett, kimossuk, a nedvességet szelíden kinyomkodjuk. Ezután elkészítjük a következő keveréket: 1 kiló káposztára számítva 2 gerezd fokhagymát és egy kis darab gyömbért finomra vágunk, összekeverjük (az erősségétől függően) három vagy négy evőkanál paprikapehellyel. Ha nem kapunk az ázsiaboltban, magozzunk ki piros paprikát, és éles késsel vágjuk nagyon apróra. Teszünk még hozzá sót (egy kiló káposztára ekkor már elég 8-10 gramm), és feleannyi cukrot. Ezt a fűszerkeveréket összevegyítjük egy kilóra 30 deka jégretekkel – amelyet először fél centi vastag karikákra, majd fél centi széles hasábokra vágunk – és csíkokra darabolt újhagymával.Az eredetibe mindenképpen kerül valamilyen sózott, szárított rák. Ezt mi kilónként két-három darab finomra vágott szardellával helyettesítjük. Kilónként fél pohár (1,25 dl) langyos vizet adunk hozzá. Óvatosan összevegyítjük a káposztát és a retkes-hagymás-fűszeres keveréket, a fűszereket beledörzsölgetjük a káposztába.Tegyük érlelőedénybe, a tetejére helyezzünk nehezéket, zárjuk le légmentesen. Hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni. A kimcsi az erjedés kezdetén a legjobb. Ez a negyedik-ötödik napon következik be. A harmadik, negyedik és ötödik napon alaposan kavarjuk meg. Ezután áttesszük csavaros üvegben a hűtőszekrénybe, hogy leállítsuk a további erjedést. Hónapokig eláll. Egy öttagú koreai család több száz káposztafejet fogyaszt el a tél folyamán.
|
Csirke leves |
|
2011.01.28. 11:39 |
Hozzávalók:
1 evőkanál szezám mag
8 csészényi húsleves /lehetőleg csirkéből/
2 evőkanál apróra vágott fokhagyma
2 evőkanál friss, reszelt gyömbér
0,5 csésze rizs
1 evőkanál szója szósz
szezám olaj
1 teáskanál chili paszta /1 evőkanálnyi frissen vágott chilivel helyettesíthető
1 csésze csíkokra vágott főtt csirke
2 szál újhagyma julienre vágva
Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot gyakran kevergetve, amíg aranybarna lesz és illatos.
Egy tálban kevejük össze a húslevest, a fokhagymát, és gyömbért, forrásig melegítsük nagy lángon.
Adjuk hozzá a rizst és főzzük mérsékelt tűznél, amíg puha nem lesz.
Keverjük hozzá a szója szószt és a chilit. Adjuk hozzá a csirkét és csak addig főzzük, amíg a hús átmelegszik.
Merjük tálba a levest, szórjuk meg a szezám maggal és a finomra vágott újhagymával
további receptek: arykana.lapunk.hu/
|
Bársonyos csirke, gombával |
|
2011.01.28. 10:19 |
Hozzávalók:
2 db kicsontozott csirkemell,egyforma kockára vágva
3 kávéskanál kukoricakeményítő vagy liszt
1 evőkanál szójamártás, késhegynyi bors
4 evőkanál olaj
20 dk gomba, vékony szeletekre vágva
1 kávéskanál só
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 kávéskanál őrölt gyömbér, vagy egy friss gyömbérgumó reszelve
kevés hús, vagy zöldséglé - én fél pohár fehérbort használok
A csirkedarabokat, lisztet, szójamártást keverjük össze egy evőkanál olajjal és borssal. 10 percig hagyjuk állni. Az olajban pároljuk meg - ne tovább, mint 1-2 percig- a csirkedarabokat, fokhagymát, gyömbért, nagyon vigyázva, hogy meg ne égjen, állandóan keverjük. Adjuk hozzá a gombát, és 1-2 percig pirítjuk, kevés hús vagy zöldséglevet adjunk hozzá és forraljuk össze.
további receptek itt: arykana.lapunk.hu/
|
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|